Weekly Dinner & Bowlin’..

hehe..assalamualaikum, salam maal hijrah dan selamat tahun baru!

dah lama tak update!! huhu

azam tahun baru nie nak update blog sokmo!..heheh

semalam, aku ngan hosmate kuar makan n bowlin’..memang jadik kebiasaan kitaorg setiap sabtu malam, akan kuar tuk weekly dinner n bowlin’ @ movie..mmg akan makan besar lah malam tue..kununnya nak enjoy setelah penat keje seminggu..heheh

malam semalam, aku, rosid,safwan, n nusi..kuar dinner kat pizza hut wangsa maju..dinner mlm smlm jus berempat..coz kaie di putrajaya, joe on diet..heheh

image000

Rosid..kununnya kusyuk pilih menu..hehe

image003

hehe nusi ngan safwan..

image007

it’s me! haha poyo siot!

image010

Pizza udah sampei! pizza seafood kot namanya..ntah!

image011

nie aku tau..chicken supreme!

image009

Nusi..yg pas gik kursus protokol..cakap cara2 nak makan sup yg btul..huhu

image012

abis licin!..lupa laks,kitaorg ada order gak pasta,pasta arabian ke pa ntah..

image014

rosid: huh sebenornya aku lapo lagik! nak pizza lagik!!

image016

gambo luk,sblm balik..hehe

pas makan, agendanya ialah gik men bowlin..cadang nak nengok movie,tp skang takde citer yg best..so pe gik, men bowling aahhh..balik umah dulu, amik kaie ngan joe laks..tak lupa stokin!..

kitaorg gik men bowlin kat flamingo, kat area ampang..sesampai jek sana..penuh giler manusia..so kna lah tunggu..huhu aduuihh..

sementara nak tunggu tue..pe gik lepak lah kat cafe bowling tue..kaie laks ngan joe weekly dinner bersama..tadi diaorg takde..

image017

tadi joe sempat pekena burger sebijik dah sblm sampai sini..tak cukup!

kaie: chicken chop

joe: fish n chip

image020

bergambar duluk sblm main!

ahaks! setelah tunggu hampir sejam, baru dapat..dapat line 1 laks tue..hujung skali..tak best2..dahla lane te sgt problem..pin tak cukup sebijik! mcm2 lah..tuk rekod..ini lah pertama nusi men bowling! tp not bad lah dia..teringat laks dulu kaie, masa mula2 men bowlin..org balik bola ke depan,kaie balik ke belakang..hehhe itu dulu, skang kaie dah power! maintain juara smlm..hehehe

image022

gaya sorang juara..hahah poyo laks!

image021

joe: serius dan fokus!! gaya balingan sorang penari zapin bak kata nusi! hehe

image024

bergambo kenangan pas main..hehe

kalo ikut nak main se game gik..tp tak sempat lah, coz tempat bowling tue tutup kul 1..ktaorg abis main se game kul 1240..mcm masalah berlaku lah smlm..slalu sangkut pin nya..bnyak kna panggil staff suh btulkan..

pas men bowlin’, kaie laks ajak gik danau..tuk rekod, kaie dah lama sangap dok ganu..sana takde mende..nie semenjak balik dari ganu..sumer dia nak gik..tapi yg gik danau,aku,nusi ngan kaie ja..

safwan gik jumpa klient apa ntah kul 1 paggi..briefing pasal apa ntah..rosid ngan joe stay kat umah ja..

nie pepagi nie..kununnya sumer nak gik jogging..tp sudahnya joggin dalam mimpi,atas tilam ja..dah tdo kul 2 lebih..cemana nak bgn awal..pas solat subuh, tarik selimut balik aahh..heheh

jap lagik nak outing gik upnm..hehe

Advertisements

Putra LRT..adduiihh!

Ahaks!

Arinie aku sengaja drive kereta, tp sampai taman melati ja dan parking kat situ..coz ingatkan nak pi gym karang,so kang bila balik takyah tunggu bas T226 ke Greenwood dah..sudah lama aku tak naik Putra LRT..

Aku melangkah ke tingkat atas untuk tunggu train tepat kul 730pg tadi, dan beratur macam biasa..macam2 gelagat manusia yang aku nengok pagi2 nie untuk gik ke kerja..macam2 jenis uniform,jenis pass dan tag, Ipod dan segala jenis MP3 etc..tapi itu bukan isu besar bagi aku pagi ini..cuma nya ialah kesabaran untuk mennunggu train tiba..huhu sudah 5 train melepasi aku, tapi satu pun yang aku buleh masuk!..jam pun sudah kul 758 pagi..30 minit berdiri tunggu train..

Sudahnya, aku gik ke platform yang mengahala ke Terminal Putra..alhamdulillah dapat gak naik train..sudahnya aku hanya sampai ke ofis kul 840 pagi..sedang ofis aku bermula keje kul 830pg..tapi tak pa takde punch card pun, jus masuk macam biasa..hahah..nasib baik gak pagi nie putra tak buat hal..kalo tidak sampai lambat lah aku pagi nie ke ofis..

nasib baik la aku tak naik PUTRA lrt pagi2..aku hanya naik bas U2 ke titiwangsa..naik ja bas, bas memang kosong, dan buleh pilih tempat duduk..

aku suka duduk kat tempat kat belakang, seat no 2 sebelum seat belakang bhgn kiri..haha ntahlah..tapi  kalo nek bas, mmg itulah tempat yang aku tuju..

Hurm, bila lah sistem pengangkutan Malaysia nie akan berubah dan betul2 efektif..ntahlah!

Identity Theft in the cyber world – Are you really who you are in the internet?

Arinie gnap seminggu aku tak update!

kesibukan melanda di ofis sepanjang minggu ini..banyak saman baru yang masuk..setiap hari ada 70 saman baru yang masuk…bayangkanlah, makin bertambahlah rakyat mesia yang akan di dakwa di mahkamah sebab bhutang kad kredit!…

Smlm aku gerak ke Bar Council, gik seminar pasal Cyber Law..ramai gaklah yg ramai ptg semalam,dan paling penting, ianya adalah free, tak yah bayor!Details pasal forum ada kat bawah nie:-

Date: Thursday 20.11.2008

Time: 3.00pm

Venue: Bar Council Auditorium
             1st Floor, No 13 – 17,
             Leboh Pasar Besar, Kuala Lumpur

Speakers:

1. Deepak Pillai – Advocate & Solicitor

2. Prof. Abu Bakar Munir – Professor in Law from University of Malaya

3. Shamsul Jafni Shafie – former Director of Security, Trust and Governance Department of Malaysian Communication And Multimedia Commission (MCMC)

Banyak perkara yang dibincangkan semalam pasal Identity Theft..or Pencuri Identiti dalam bahasa ibunda kta..Menggunakan identiti org lain di alam maya, tuk wat sumthing bad, wrong..cam tipu org tuk keuntungan diri sendiri..or in other word, Identity theft is a term used to refer to fraud that involves pretending to be someone else in order to steal money or get other benefits.

Ada bnyk cara identity theft ini dilakukan, antaranya melalui cara berikut:-

malware (malicious software)

program yang di install dalam pc seseorang tuk collect semua data dengan memusnahkan segala system dalam komputer kta tanpa kta sedari.contohnya password, no account dll. selalu ianya akan di installkan melalui virus cam trojan dan worm.

Phishing

Phishing or leh gak dipanggil fishing or umpan..Pernah tak anda mendapat satu email dari memana organisasi yang terkenal,selalunya Bank-bank terkenal menyuruh anda untuk memberikan data2 peribadi anda, kununnya mereka tgh dalam proses upgrade sistem mereka.. contohnya, email dari maybank,citibank, CIMB ( to name a few)..sebenarnya itulah email phishing,kalo anda baca email tue sekali pandang, tentu anda akan percaya yg email tue mmg dihantar dari bank berkenaan.Tetapi kalo dilihat betul2, bukan dan tak maksud akal..kkdg tue, seseorang itu takde pun account di bank berkenaan. Once kalo kta click je kat link dalam email berkenaan, maka bermulalah episod mimpi ngeri anda..

SPAM

Ini delivery agent tuk malware, phishing..

 

Selain tue, identity theft nie gak slalu berlaku dalam friendster, myspace, facebook, hi5..coz ada yg guna pic org lain n ngaku yang dialah org itu..hahaha, so berhati-hati la anda semua..

Ini aku cerita secara ringkas, untuk bacaan selanjutnya, leh google lah ek..abis program, trus jumpa ngan speaker, tukar2 kad n perkenalkan diri (some sort marketing kan diri,heheh)..yg best, dapat jumpa Prof Abu Bakar Munir yang selama nie aku hanya baca buku2 beliau sahaja..ini dapat laks bertemu secara live..pastu trus masuk putra, bersesak2 ngan manusia yang nak balik keja..

 

A k u dan L a g u

Salam jumaat, penghulu segala hari!

hurm..sebenarnya bila aku dengor sesebuah lagu tue..akan mengingatkan aku akan kisah2 lampau dulu..kiranya di sebalik lagu itu ada kenangan sendiri..korang sure ada kan, memana lagu yg ingatkan korang akan sesuatu!

actually aku ada bnyk laguk kalo dengo tue akan ingatkan aku tentang sesuatu!

BSB- As long as you love me

Lagu nie akan ingatkan aku masa nek flight MAS nak gik umrah..masa tue tgh glamer aahh laguk nie..huhu org gik umrah dengo baca quran ke.nie dengo laguk!

The Rasmus-In the Shadow

layan lagu nie masa gik educ visit ke Cape Town, S.A dulu..si suhaib lah, masuk jek mall kat Cape Town, angkut 10 CDs, sekali masuk sure kan beli nyer..heheh pastu swap credit card ayah dia..salah satu cd yg dia beli, the rasmus nie lah..serious, mmg sblm tue tak penah dengo grup nie!. Tp bila dengo,mmg masyuk abis aahh…tp kalo kitaorg gerak ngan Dr Zaid, tak pasang lah laguk nie..tp time Dr Zaid takde, pe gik trus pasang kuat2..hehe

ABBA- Dancing Queen

First time dengo laguk nie,masa nengok citer winter sonata, pinjam CD rosid, dia beli full set cd citer tue..time aku first year study..mmg marathon aahh nengok citer nie..hanya stop tuk makan n solat..hehe pastu trus carik laguk nie..rupanya grup ABBA nie mmg legend aahh, zaman duluk2..Pastu bla zaman aku chambering, abg din, senior clark dan sesatunya clerk lelaki kat Ghazi & Lim..dia pakai ringtone laguk nie..mmg kuat aahh, kalo phone dia berbunyi..leh dengo satu ofis..hehe..ofis kecik jek..

Fool’s Garden-Lemon Tree

Teringat laks masa zaman form 2, masa kat izzuddin duluk..gik outing kat Ocean supermarket kat ipoh sebelah wayang..chop, ada lagik ka supermarket nie kat ipoh? heheh masa tue ada sorang senior nie,namanya mustafid (form 5)..beria2 nak belanja aku makan masa tue..actually dah bnyk kali aku tolak,tp last2 aku pun terima aahh..kitaorg makan kat kalo tak salah kat A&W ipoh…hurm, last sekali aku jumpa mustfid nie, kat uia, masa aku first year..selepas  5 tahun tak jumpa..pastu trus tak jumpa dah dia sampai skang..ke mana ek ko gik bro mustafid?

Daniel Beddingield-If you are not the one

ahaks! laguk nie ada kisahnya..hehe aseeb lah..time tue dia br jek pas clash ngan awek dia, sbb tak sedarjat..coz aseeb bukan engku aseeb!..hhe..masa tue kalo tak salah 2nd or 3rd year kot..punyalah bersungguh ajak aku gik wangsa maju..carik cd mp3 laguk nie..time tue mmg aku malas nak gik..tp aseeb bersungguh gak nak ajak aku! aku pun layan je lah..yelah org tgh frust, mcm tak bsemangat..sian laks..aseeb dengo laguk nie sokmo! sampai aahh dia jumpa asne!.alhmdulilah dia dah kawen pun skang ngan asnee..

Afdlin Shauki-Tiada Lagi

Lagu nie aahh yg memperkenalkan aku ngan si sempai chung!..bukan apa, dia letak laguk nie kat blog dia..mulanya aku tak tau pun laguk nie si afdlin yg nyanyi..dan aku tak tau pun si afdlin nie sorang penyanyi! heheh..dari blog sampai lah ke fotopages..dari sini lah bermulanya aku berjinak ngan dunia fotopages nie..strusnya dunia photography..ahaks!

Westlife

hehehe..sebenarnya joe yg influence aku tuk beli kaset westlife nie..masa tue pas SPM n masa masuk matriks..inilah kaset pertama yg aku beli selain nasyid..haaha..kununnya belajo english thru song..hahah aku beli 3 kaset westlife, pastu sedut dari tenet ja..

Utada Hikaru-First Love & Richard Marx-Right here waiting

Huhu..sedih laks bla dengo akan laguk nie..teringat akan pada si dia! Kisah masa lalu…Semoga terus berbahagia yea..Maaf atas salah silap!

Hurm..ada bnyk lagik nie sebenarnya n sumer laguk ja..mana lagu nasyid? takde kot..hehe

p/s: kang kul 12 gerak ke msjd jalan duta, pastu gik court,ada mention, pastu singgah jap hj samuri tuk beli satey kajang wat buah tangan kat family..

B a l i k K a m p u n g !

Ahaks!

Sudah lama rasanya aku tak balik jenguk ke kampung, Simpang Taiping…since raya arituh…

Alhamdulillah, exam sumer dah abis, assgnment pun dah antor, dah present dah assgnment..hanya tunggu result sahaja!

Sebut pasal balik kg nie..nie mende yg aku nak wat bla aku balik kg…hehehe

1) Jumpa anak sedara aku, nabilah n danish…nabilah dah pakai spec..br darjah 2! dalam family aku, aku sorang jek yg pakai spec…tue pun masa kat matriks…

2) Makan dan Makan!!!

heheh nak makan masakan mak aku…antaranya: bihun sup..(tak sama cam org jual..coz mak aku guna rempah soto), ikan bawal masak tumis( aku cuba wat kat sini, tp tak jadik!..) gulai (aku tak makan kari selain kari yg mak aku wat..except kari tuk kuah roti canai.hehehe)

hurm cemano nak kurus nie!

3) Gik umah sedara mara…

Hurm cukup ka dalam masa 2hari (sabtu ahad nie?)…ahaks!

Ho ho ho balik kampung..hati girang!

Sok, pas solat jumaat, gik mahkamah jalan duta, settlekan kes…pastu trus chao! tak yah masuk ofis dah..heheh

P i n d a h…

Ahaks!, kalo menyebut tentang hal pindah memindah ini..sebenarnya ada banyak perpindahan yg berlaku dalam kehidupan aku..Maksud aku bukan lah pindah atau hijrah dari perkara baik ke perkara jahat..Pindah!

Pindah dari Pengakalan TLDM Lumut ke Taiping

Inie merupakan perpindahan aku yang pertama..berpindah dari Lumut ke Taiping..Sepanjang aku diami Pengkalan TLDM Lumut, tak pernah aku bersama family berpindah..biarpun ramai kawan2 aku yg berpindah dari satu blok ke blok yg lain..dari aku lahir sampailah aku masuk darjah enam, iaitu tahun 1994..Perpindahan ini berlaku sbb abah aku sudah pencen dalam navy..Pada mulanya, mak ayah aku hanya nak stau di manjung sahaja, kerna masih sayang untuk meninggalkan Lumut. Mak aku juga sayang tuk tinggalkan customer pelanggan tetap dia. Untuk pengetahuan korang, mak aku mmg berniaga secara sampingan dulu tuk bantu keluarga..Mcm2 lah yg dijual,antaranya pinggan Arcopal, Carpet,Baju2, Kueh2 dll..Tp entah cemana, tak jadik laks tuk terus tinggal di Manjung, sebaliknya menuju ke Taiping.Di Taiping, menetap sementara di Taman Kaya..heheh nama nya Taman Kaya..tp rumah nya biasa saja! Hanya masa aku form 5 baru pindah ke umah skang

Pindah dari Taman Kaya ke Izzuddin Shah

Pas UPSR, aku berjaya dpt masuk izzuddin..sebuah sekolah asrama kat Ipoh..Depan STAR ja..kat Tiger Lane ( Jalan Sultan Azlan Shah)..Inilah first time aku berpisah ngan family tuk dok asrama..kira dekat lah niie, hanya 45 minit dari Tepeng..Aku kira nasib baik lah dekat, abg aku dok sekolah asrama kat Perlis nun..kat sekolah Mituid..SMKA Alawiyah Arau..Mcm2 aku belajo dok sekolah asrama nie..berlari ke Dewan Makan, basuh baju sendiri,tdo pakai kelambu, Prep,tdo dalam kelas! (yeah, sgt best!), Ust Fahmi n Cikgu Dasuki!, Kp,Musolla, dan paling best kawan2!..Sumer dari Perak.dan ada gak dari luar Perak..Bayangkan ada 7 org nama firdaus masa aku form one..So knalah pgl nama ayah sekali..Trus lekat firdaus bidin sampai form3.hehe

Pindah dari Izzuddin Ke Kg Jawa

Hurm..ada org gelar sekolah nie Bumi Wakafan, tak kurang gak sekolah terrorist!..Nun jauh ke Kg Jawa..Pas mak abah aku hantar aku ke sekolah nie, diaorg pun balik aahh..time tue rasa cam sadiss saja, jauh siot! dahla sekolah mcm bukan sekolah..buruk giler! ngan cat terkopek sana sini, air tak da! Mcm2 lah blaku di sini..So called tarbiyah,ukhwah, cikgu, apa lagik ek..ntah aku pun tak ingat dah..biah solehah! nak cakap ngan puteri kna cakap tunduk bawah, ckp balik pintu,budaya antor msg brtulis, buku tazkirah,name tag..Liqa’..Tak sanggup dah aku nak kembali ke zaman itu!!! Di sini aku dapat nama Fiddeen

Pindah Bilik UIA

Sepanjang 5 tahun dok UIA, 4 kali aku pindah bilik..mmg polisi UIA kna pindah bilik setiap tahun pengajian..kununnya integrasi! tapi ntahlah..yg malas, bla pindah, nak angkut barang, kemas bilik, mop lantai, beli tikar getah baru! turun naik floor..huhu

Pindah Taman Berlian ke …??

Abis jek syariah, trus pindah ke Greenwood..umah seorang pensyarah yg disewakan kepada kami..hurmm, suatu bala lagik nak kemas umah bla masuk umah tue dalam keadaaan cam tongkat pecah..Tuan rumah sibuk ngan menanda paper exam..basuh umah, mop sana sini, bilik air, tingkap.memang selsema abis aahhh!..Skang nie gak dalam proses nak pindah umah sewa lain..tapi ntah ke mana lagik, tak tau lagik,dalam proses cari umah sewa..sesapa yg nak sewakan umah dia,habaq mailah..heheh

Pindah Keje?

Hurm, pindah keje? Mgkn akan berlaku, tapi tak tau bila lagik! huhu..sudah buhsan  ngan keje di firm skang nie..jujurnya aku bnyak belajo lagik masa aku chambering duluk kalo compared masa practise..biasalah keje firm cina..Untuk rekod, aku je la loyer melayu islam keje situ..dah la ada double standard btw local ngan oversea grads..ala yg grads oversea tue jus external paper..mmg la grads London, tp belajo di mesia gak..!

Pindah Alam Bujang ke alam kahwin?

Ahaks! akan berlaku dalam hidup aku, tp ntah bila..biarkan masa yg menetukan..eheh,poyo laks!

Pindah dr Mesia ke Oversea?

Memang ada dalam perancangan aku untuk berkelana ke rantau orang..biarpun hanya sekejap saja, tp mmg teringin nak ke sana! huuhu..Mgkn suatu hari nanti..cam abd rahman madinah, tak nak balik mesia, nak rantau ke negara org tuk berdakwah! aku rantau tuk bdakwah gak ka? hurm……..

Merdeka tak rasmi??

Alhamdulillah setelah 2 tahun herhempas pulas untuk habiskan pengajian di peringkat master sambil bekerja, akhirnya berakhirnya la juga penantian ini..

Tanggal 5 hb arituh, pkul 1215tgh hari, aku sudah abis exam!

Sekarang hanya menunggu result exam yang akan kuar 1hb 12 nie..hopefully takda yg sangkut..so bulan depan tahun aku convo lagik..kali ke 3!

huhu cuak gak nie..

Huhu..